3/11/09

Το κράτος έχει συνέχεια. Στην απάτη και στο παπατζηλίκι!


Διαμαρτύρονται ορισμένοι ότι το κράτος, λέει, "δεν έχει συνέχεια". Πώς δεν έχει! Έχει και παραέχει: συνέχεια στη φοροεπιδρομή και στην κοροϊδία!

Εν αρχή ην -την άνοιξη- η επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση της μείωσης του Ειδικού Τέλους Ταξινόμησης για μερικούς μήνες. Με την κίνηση αυτή, η τότε κυβέρνηση έδωσε με σαφήνεια το μήνυμα "πηγαίνετε κι αγοράστε μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα", αφού στις μεγάλες κατηγορίες η μείωση ήταν εντυπωσιακά υψηλή. Πολλοί τότε "τσίμπησαν" σα χάννοι και έτρεξαν να αγοράσουν θηριώδη SUV. Μόνο που, η ίδια κυβέρνηση, αμέσως μετά τη λήξη της μείωσης, ανακοίνωσε ένα ειδικό ετήσιο χαράτσι (επιπλέον των αυξημένων τελών κυκλοφορίας) για τα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.εκ.!

Παράλληλα, λίγο πριν από την πτώση της, η προηγούμενη κυβέρνηση εξαγγέλλει απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων. Η τότε αντιπολίτευση, προκειμένου να μη δυσαρεστήσει κανέναν εν δυνάμει ψηφοφόρο, φτάνει στο σημείο να... υπερθεματίσει κιόλας, εξαγγέλλοντας... βελτίωση των όρων της απόσυρσης. Φευ όμως! Όταν ήρθε στην εξουσία αποφάσισε να κάνει "γαργάρα" την εξαγγελία και, όχι μόνο επιδείνωσε, αλλά και κατάργησε εντελώς εν μία νυκτί την απόσυρση!

Πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις στην αγορά αυτοκινήτου, οι οποίες ελάχιστα θα μας απασχολούσαν αν ανάμεσά τους δεν υπήρχαν και οι μαζικές απολύσεις, υπήρξαν και επιπτώσεις σε πολλούς υπηκόους-"θύματα" οι οποίοι θεώρησαν ότι, αν μη τι άλλο, το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια. Και παρήγγειλαν νέο αυτοκίνητο σκοπεύοντας να αποσύρουν το παλιό 15 μέρες πριν παραλάβουν το νέο, ώστε στο διάστημα μεταξύ παραγγελίας και παραλαβής -που συνήθως είναι περίπου 3 μήνες- να μπορούν να εξυπηρετούνται. Και, επιπλέον, υπολόγιζαν σε αυτά τα 2.000-2.500 ευρώ που θα έπαιρναν από την απόσυρση, προκειμένου να πληρώσουν το νέο αυτοκίνητο. Χρειάζονται μαντικές ικανότητες για να καταλάβει κάποιος πού θα οδηγηθούν όλοι αυτοί; Μα, φυσικά, στις... τράπεζες, αυτές τις... "μεγάλες μας φίλες", στις οποίες από τη μία η Κατσέλη καμώνεται ότι θέλει να "βάλει χέρι", κι από την άλλη η Μπιρμπίλω και ο πρώην συνεργάτης του αχαμνού λογιστάκου -για να μην ξεχνάμε τι ήταν ο Παπακωνσταντίνου- σπρώχνει κόσμο σ' αυτές για την αναγκαστική σύναψη επαχθών δανείων.

Αυτή είναι, λοιπόν, η περιβόητη "συνέχεια του κράτους" στην Ελλάδα. Συνέχεια στην ΑΠΑΤΗ και στο ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙ!

Από μια άποψη όμως, εδώ που τα λέμε, βρίσκουν και τα κάνουν. Ποντάρουν, δηλαδή, στη λαγνεία του νεοέλληνα για το αυτοκίνητο και προεξοφλούν ότι, είτε με απόσυρση, είτε χωρίς, κανείς δεν θα αναβάλει τα σχέδιά του για απόκτηση νέου αυτοκινήτου. Για να δούμε όμως τι θα γινόταν αν αποφασίζαμε κάποτε συλλογικά να ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΣΟΥΜΕ αυτοκίνητο για 6-7 μήνες, έστω κι αν το είχαμε προγραμματίσει! Τα δημοσιονομικά έσοδα θα κατέρρεαν σε χρόνο dt και θα αναγκάζονταν να επαναφέρουν άρον-άρον την απόσυρση. Εμπρός λοιπόν, ας κάνουμε μπάχαλο το κράτος τους που αποφάσισε να κάνει μπάχαλο τις δικές μας ζωές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου