22/6/11

"Ολυμπιάδα 2004" - "Χρεωκοπία 2011": ίδιες πρακτικές, ίδιες νοοτροπίες, ίδιος ραγιαδισμός

Αρχές της δεκαετίας του 2000. Τρία-τέσσερα χρόνια μετά τις -δίκην μαραθωνοδρόμου- ιαχές "νικήσαμε" του Κ. Σημίτη για την ανάληψη των λεγόμενων Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 -χρόνια που κύλησαν με χαρακτηριστικό την πλήρη αβελτηρία ως προς την οργάνωση των αγώνων-, αρχίζουν οι περιβόητες "κίτρινες κάρτες" από τις αρμόδιες υποεπιτροπές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, που τελικά κλιμακώνονται με τελεσίγραφα της ίδιας της ολομέλειάς της. "Ή αλλάζετε το σχήμα, ή σας αφαιρούμε τους αγώνες" είναι η απειλή που "ίπταται" στον αέρα, και περιδεής η πολιτικοαθλητική ηγεσία καλεί ως σωτήρα τη Γιάννα Αγγελοπούλου, που θρυλείται ότι "πήρε τους Αγώνες", να αναλάβει το τιμόνι της οργανωτικής επιτροπής.

Στο μεταξύ, και ενώ η οργανωτική επιτροπή στελεχώνεται με κόσμο και κοσμάκη, με πολυτελή πακέτα αμοιβών ακόμα και για τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους, οι αβελτηρίες συνεχίζονται και τα χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης των έργων πέφτουν έξω το ένα μετά το άλλο. Χωρίς από κανέναν να ζητούνται συγκεκριμένες ευθύνες, οι διεθνείς πιέσεις ξαναρχίζουν και επιτείνονται μάλιστα από τους εγχώριους "εθνικούς εργολάβους", που επικαλούμενοι τις καθυστερήσεις εξαναγκάζουν σε απευθείας αναθέσεις και εξακοντίζουν το κόστος κατασκευής στα ύψη. Μεγαλομανή σχέδια, όπως η "στέγη Καλατράβα" και το "Καλατραβάκι" (η εντελώς άχρηστη design πεζογέφυρα στο σταθμό μετρό "Κατεχάκη") υπαγορεύονται με βάση τις διεθνείς διασυνδέσεις των εμπνευστών τους στην ακόμα ισπανοκρατούμενη (λόγω της "κληρονομιάς" του Σάμαρανκ) Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Από κοντά και τα επανειλημμένα αγγλοαμερικανικά δημοσιεύματα που εξέφραζαν "ζωηρές ανησυχίες" για το κατά πόσον θα είναι ασφαλείς οι αγώνες -μέχρι που κλείστηκε η περίφημη συμφωνία για το C4I και, αίφνης, οι επικείμενοι αγώνες μετατράπηκαν στους... ασφαλέστερους όλων των εποχών.

Μία δεκαετία μετά, τη θέση της ΔΟΕ παίρνει η τρόικα. Αυτή τη φορά το διακύβευμα δεν είναι κάποιο πολυεθνικό πανηγυράκι, αλλά το περιβόητο δημόσιο χρέος και η διατήρηση της διασωληνωμένης εθνικής οικονομίας στην εντατική των "δόσεων". Οι πιέσεις για απευθείας αναθέσεις των ολυμπιακών έργων γίνονται τώρα πιέσεις για μαζική εξαθλίωση των Ελλήνων και για... fast track ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου έναντι πινακίου φακής. Τίποτε δεν φαίνεται να έχει αλλάξει στη νοοτροπία των ελληνικών κυβερνήσεων. Ο ίδιος ραγιαδισμός, η ίδια τυφλή υποταγή σε κάθε αξίωση των ξένων και των ντόπιων κέντρων και παράκεντρων. Χωρίς να προβάλουν την παραμικρή αντίσταση, χωρίς να κάνουν την παραμικρή διαπραγμάτευση, σπεύδουν να υπερθεματίσουν στην εφαρμογή των απαιτήσεων αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα, ακόμα κι όταν αυτά καθίστανται προφανή.

Οι ελάχιστες φωνές που, ήδη από την εποχή της διεκδίκησης, τολμούσαν να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες της διοργάνωσης Ολυμπιακών Αγώνων από ένα κράτος σαν την Ελλάδα, ρίφθηκαν στο πυρ το εξώτερον με τη ρετσινιά του "ανθέλληνα". Τις συνέπειες αυτές τις βλέπουμε πια για τα καλά, τις νιώθουμε και τις πληρώνουμε. Σήμερα, κατ' αναλογία, εκείνοι που με στεντόρεια φωνή μιλούν για τις καταστροφικές συνέπειες των αλλεπάλληλων μνημονίων χλευάζονται και λοιδωρούνται ως "λαϊκιστές και ανεύθυνοι". Τις συνέπειες όμως, ήδη τις νιώθουμε κι αυτές για τα καλά στο πετσί μας. Και -το χειρότερο- θα μας αποτελειώσουν οριστικά, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και πτυχές της εθνικής μας επιβίωσης.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/6/11 12:07

    Αγαπητέ Αυριανιστή.

    Είμαι ο Στέργιος από το antinews και αναρτώ εδώ την απάντησή μου στην ερώτηση που μου έκανες: "Είσαι, επιτέλους, διατεθιμένος να βάλεις τον τοπικισμό στην άκρη όταν ΟΛΟΙ οι Έλληνες, από την Πρέσπα μέχρι τη Γαύδο, κινδυνεύουμε να αφανιστούμε ως έθνος αν τα νεοφιλελεύθερα κτήνη περάσουν το μεσοπρόθεσμο;
    Δώσε πρώτα στον εαυτό σου μια ΝΗΦΑΛΙΑ απάντηση, και μετά συζητάω ό,τι άλλο θέλεις".

    Σου απαντώ αναγκαστικά εδώ, γιατί ο "δημοκράτης" Φάκτορας κόβει και τσεκουρώνει αβέρτα οποιοδήποτε μήνυμα με το οποίο διαφωνεί, ή οποιοδήποτε μήνυμα δεν μιλάει για τον Σαμαρά σαν να είναι ο Μεσσίας. Ούτε στην Κίνα να ζούσαμε, ούτε στην Τουρκία.

    Η απάντησή μου στο ερώτημά σου έχει ως εξής:

    Κανένας Έλληνας με εξουσία δεν νοιάστηκε ποτέ που η Μακεδονία και η Θράκη αιμορραγούν δημογραφικά, από τότε που ενώθηκαν με την Ελλάδα. Όταν η Ελλάδα είχε 9 εκατομμύρια πληθυσμό, η Μακεδονία και η Θράκη είχαν 2,5. Τώρα που η Ελλάδα έχει 12 εκατομμύρια πληθυσμό, η Μακεδονία και η Θράκη έχουν πάλι 2,5.

    Κανένας Έλληνας με εξουσία δεν νοιάστηκε ποτέ για την αποβιομηχανοποίηση, την ανεργία, τα προβλήματα υποδομών, κλπ, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ποτέ! Συμπεριλαμβανομένων και των "δικών μας" πολιτικών. Το ΑΕΠ μας εδώ στον Βορρά πέφτει συνεχώς ως ποσοστό τού ευρωπαϊκού, αλλά και του ελληνικού μέσου όρου.

    Όσο οι αγελάδες ήταν παχιές, κανένας Έλληνας με εξουσία δεν είπε, ας μοιραστούμε τον πλούτο μας με όλους τους Έλληνες, από την Ήπειρο ως το Καστελλόριζο, από την Ηλεία ως την Ορεστιάδα. Αρκούσε που η Αθήνα έλαμπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/6/11 12:07

    Για να μη μακρυγορώ, εμείς εδώ στη Μακεδονία και στη Θράκη κινδυνεύουμε με αφανισμό πολλές δεκαετίες πριν το "μεσοπρόθεσμο", αλλά κανείς δεν νοιάστηκε ποτέ. Ίσα-ίσα που το μόνο που εισπράττουμε από την επίσημη Ελλάδα είναι αδιαφορία ("ας φροντίσει η τοπική κοινωνία μόνη της", είχε πει ο Σημίτης όταν είχε ερωτηθεί για το αν θα γίνει μετρό στη Θεσσαλονίκη), ρατσισμό ("Βούλγαροι", "χαλλλαρά", "ξενοφοβικοί", "ακροδεξιοί", κλπ) και χλεύη ("Πες το λάμδα όπως το λέτε στη Θεσσαλονίκη", μου λένε διάφοροι γνωστοί μου Αθηναίοι, όπως ο γύφτος έλεγε στην αρκούδα να κάνει μαλλί σαν τη Βουγιουκλάκη).

    Τα περί "ενωμένου Ελληνισμού" τα ακούω βερεσέ, όταν φτάνοντας στο αεροδρόμιο της Αθήνας από την Αλεξανδρούπολη, άκουσα νεαρό Αθηναίο στρατιώτη να τηλεφωνεί στη μάνα του και να της λέει: "Επιτέλους, έφτασα στην Ελλάδα!". Λαϊκό παιδί, όχι μέλος της "ελίτ"... πώς αλλιώς θα υπηρετούσε στον Έβρο;

    Τέλος, για να απαντήσω στην ερώτησή σου, απαντώ με ένα μεγάλο ΟΧΙ. Όχι, δεν είμαι διατεθειμένος να γίνω εγώ ο Έλληνας Μακεδόνας Θεσσαλονικιός το κορόιδο για νιοστή φορά στα τελευταία 100 χρόνια, να βάζω πλάτη για σχέδια που εξυφαίνονται δίχως εμένα για μένα, χωρίς παράλληλα να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματά μου! Για μια φορά κι εγώ, βάζω σαν πρώτη μου προτεραιότητα τη Μακεδονία, τη Θράκη (και όχι τη "Δ. Θράκη" όπως έγραψε κάποιος "πατριώτης" στο μπλογκ), τη Θεσσαλονίκη, και όχι τα εσωτερικά φαγώματα τού αθηνοκεντρικού συστήματος.

    Να αγωνιστώ εναντίον τού Μνημονίου, ναι, με όλες μου τις δυνάμεις... αλλά γιατί; Για να διασωθεί ποια Ελλάδα; Αυτό το τέρας τής φαυλοκρατίας, των κοτζαμπάσηδων, της γραφειοκρατίας, του δικομματισμού, του αθηνοκεντρικού υδροκεφαλισμού; Οι Μεσογειακοί Αγώνες δόθηκαν αλλού, ο Βόλος και η Λάρισα θα στερηθούν πολύτιμων πόρων. Οι Σπέσιαλ Ολύμπικς, όμως, δεν κόπηκαν! Βλέπεις, αυτοί γίνονται στην Αθήνα!

    Έτσι κι αλλιώς εγώ εδώ ζω μια σκλαβιά, τι με νοιάζει αν πληρώνω για να τα τρώνε τα τζάκια τού Κολωνακίου, ή αν τα τρώνε οι τραπεζίτες τής Φραγκφούρτης; Εγώ διαφορά δεν βλέπω ούτε έτσι, ούτε αλλιώς.

    Στη Βουλή υπάρχουν 5 επίσημα κόμματα και 3 ανεπίσημα: οι αρχηγοί και των 8 κομμάτων είναι Αθηναίοι! Κανείς από αυτούς δεν έχει ΙΔΕΑ ούτε πού πέφτει η Θεσσαλονίκη στον χάρτη. Ακόμη κι εκείνος ο Καραμανλής... Αθηναίος ήταν κι εκείνος. Πού ήταν οι "Αγανακτισμένοι" τής Πλατείας Συντάγματος όταν έκλειναν το ένα μετά το άλλο τα εργοστάσια τής Θεσσαλονίκης; Η οργή μου στρέφεται και εναντίον των πολιτικών τής Θεσσαλονίκης που από το 1912 το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν το αθηνοκεντρικό σύστημα.

    Δεν έχω κανένα κίνητρο να αγωνιστώ μαζί με τους "Αγανακτισμένους" εναντίον τού Βενιζέλου, για να έρθει μετά να μου κατσικωθεί ο Μηταράκης, ο πρόεδρος των Ελλήνων τραπεζιτών τού Σίτι. Και να μην εκληφθεί αυτό ως "φιλοπασοκικό" σχόλιο. Αγωνίστηκα 20 χρόνια να διώξουμε το ΠΑΣΟΚ, είμαι αλλεργικός στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν υπομένω την προδοσία, την απογοήτευση που ζήσαμε από τη ΝΔ τού Καραμανλή, ένα κόμμα που παραμένει ίδιο παρά το ότι έχει άλλο αρχηγό, με ενδιαφέρουσες ιδέες και καθαρή ματιά.

    Η στάση μου είναι κυνική, το αναγνωρίζω. Ο κυνισμός μου είναι αυτό που μου έμεινε καθώς εξατμίστηκε πια η ελπίδα μου. Ζορίζομαι που μένω εδώ. Αλλά μένω. Γιατί νοιώθω πως πρέπει να αγωνιστώ για αυτήν την πόλη, για τα χώματα των παππούδων μου, να μην τα εγκαταλείψω, να μην εγκαταλείψω τους γέρους γονείς μου στη "φροντίδα" τής όποιας "νοσοκόμας" που απλώς θα τους τρώει τη σύνταξη. Ζορίζομαι, κι ας με λέει "βολεμένο" κάποιος σχολιαστής στο μπλογκ που πήγε στην Αθήνα (και όχι στην Κύπρο ή στην Κρήτη) για να εργαστεί, τρέφοντας το θηρίο που καταστρέφει την Ελλάδα.

    Ελπίζω να κατανοείς τη στάση μου, όσο κι αν διαφωνείς μαζί μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/6/11 23:06

    Αυριανιστή έτσι όπως τα λες είναι τα πράγματα αλλά και ακόμα χειρότερα. Δίπλα στο χρεοκοπία 2011 πρέπει κατά την γνώμη μου να προσθέσεις και την νυν ολυμπιάδα 2011 , από την οποία λείπει η κ.Αγγελοπούλου αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η λαμογιά και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Και είναι λυπηρό γιατί αυτό συμβαίνει σε αυτές τις δύσκολες μέρες που περνούν οι πολίτες αυτής της χώρας.
    Υ1. Συμφωνώ με τον προηγούμενο σχολιαστή, και πιστεύω ότι πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους γιατί αυτό θα μας πάει μπροστά . Δεν υπάρχουν μεσσίες αλλά δουλειά και συμμετοχή από όλους τους σκεπτόμενους Έλληνες πολίτες.
    Υ2. Είμαι ο αγρότης από το ΑΝΤΙΝΕWS, όχι κατ΄επάγγελμα , αλλά θάθελα πολύ να ήμουν, μιας και αυτή την δουλειά έκανα από μικρό παιδί βοηθώντας με την οικογένειά μου και με αυτή την δουλειά σπούδασα και κατάφερα(?) να έχω ως τώρα μια πιο εύκολη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος2/7/11 00:11

    Kαλησπέρα Αυριανιστή

    Περασα να πω μια καλησπέρα.
    Κράτα γερά στο ΑΝΤΙ, τωρα που αποκαλυφθηκε πλήρως η συμπαιγνια των συμμαθητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυριανιστή συμφωνώ 100% με το κείμενο σου
    σε διαβάζω και στο antinews
    Συνέχισε να τα χώνει στο στοίχημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27/2/12 11:40

    Γεια σου φίλε Αυριανιστή. Μια που δεν τα λέμε πια στο antinews, σε περιμένω στο blog μου:

    http://epwnumos.wordpress.com/

    Επώνυμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή