19/9/09

Οι Πεφωτισμένοι δεν συσκέπτονται όπου κι όπου...


Φώτα, κάμερα, πάμε: σκούρες ξύλινες επενδύσεις. Σκαλιστοί, πορφυροβαμμένοι τοίχοι. Χρυσοποίκιλτες βελούδινες πολυθρόνες. Τραπέζι από βαρύ, μασίφ ξύλο κερασιάς. Πολυτελή δερμάτινα σουμέν. Παχιά βυσσινί μοκέτα. Γιατί, βλέπεις, είναι οι Κεφαλές. Η αφάν γκατέ της ελληνικής τηλεπαρουσίασης. Οι κήνσορες, που ο Θεός να σε φυλάει από τους κεραυνούς της οργής τους. Οι Πεφωτισμένοι. Που δεν μπορούν να "συσκεφθούν", παρά μόνο στο παραπάνω σκηνικό του "Grande Bretagne". Και πρέπει να το ΕΠΙΔΕΙΚΝΥΟΥΝ κιόλας, on camera, στο "λαουτζίκο" που ξεροσταλιάζει κρεμάμενος απ' τα χείλη τους κάθε βράδυ στις οκτώ. Α, όλα κι όλα: η... μαχόμενη δημοσιογραφία δεν συσκέπτεται όπου κι όπου!

Για όσους αρέσκονται στη σημειολογία (και δεν έχουν μνήμη αμοιβάδας, αλλά απεναντίας δεν ξεχνούν αυτά που κάνουν αλγεινή εντύπωση), αυτή δεν ήταν παρά η λογική, επαγωγική εξέλιξη των "debates" του 2004 και του 2007. Όταν οι (δικές τους) κάμερες ανήγαγαν σε γεγονός της βραδιάς την... άφιξη των Πεφωτισμένων, μέσα στις Cayenne και στα Grand Cherokee τους -πολλοί μάλιστα με σωφέρ. Γιατί Αυτοί ήταν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές των debates. Σε ρόλο κομπάρσου οι λεγόμενοι "πολιτικοί αρχηγοί". Συνηθισμένοι άλλωστε στο ρόλο αυτό, οι τελευταίοι. Μόνο που, από την πολλή συνήθεια, δεν αρκούνται πια να γίνονται γιουσουφάκια μόνο στα αφεντικά των Πεφωτισμένων. Υποβάλλουν πλέον ευπειθώς και σ' Αυτούς τα σέβη τους.

Δεν είμαι θαυμαστής της Αλέκας σε κανένα επίπεδο. Ούτε στο ιδεολογικό, ούτε στο δεοντολογικό, ούτε στο αισθητικό. Αλλά σήμερα, της έβγαλα το καπέλο. Που τόλμησε να "βγάλει γλώσσα" στους Πεφωτισμένους της δημοσιογραφικής οίησης.

(Υ.Γ.: Η παραπάνω φωτογραφία είναι προφανώς χθεσινή. Οι εικόνες από την αποψινή σύσκεψη, ούτε μια ώρα πριν γραφτούν αυτές οι αράδες, ήταν ακόμα μεγαλοπρεπέστερες...)

1 σχόλιο: