11/2/10

Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφτ / ξανάσμιξαν πάλι και φτιάξανε τραστ...


Είναι πραγματικά απίστευτο το πώς ορισμένα τραγούδια είναι βγαλμένα μέσα από τη ζωή και επιβεβαιώνονται διαχρονικά, ξανά και ξανά. Οι (ελαφρώς πρεσβύτεροι) θαμώνες του blog, υποθέτω ότι θα θυμάστε το εξαιρετικό τραγούδι "Ο Τρίτος Παγκόσμιος" του Μάνου Λοΐζου. Για μια ακόμη φορά βρήκε απόψε την καλύτερη δυνατή ενσάρκωσή του, μετά από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση των προχωρημένων συζητήσεων που γίνονται για συγχώνευση της Olympic Air με την Aegean, με διατήρηση του ονόματος της πρώτης, αλλά με ισχυρότερη την εκπροσώπηση της δεύτερης στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας που θα προκύψει. Ήδη τα δημοσιογραφικά "παπαγαλάκια" ξεκίνησαν να παρουσιάζουν τη συγχώνευση ως "επιβεβλεμένη από τις διεθνείς συνθήκες, για την επιβίωση των εταιρειών". Κι ας οδηγήσει, όπως είναι αναμενόμενο, σε (τιμολογιακά) μονοπωλιακές καταστάσεις χειρότερες κι από εκείνες της πάλαι ποτέ πανίσχυρης κρατικής "Ολυμπακής" που ΑΛΩΝΙΖΕ χωρίς αντίπαλο στις πτήσεις εσωτερικού.

Όταν, βέβαια, ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής" και η MIG άρχισε τις παραγγελίες αεροσκαφών για το στόλο της (νέας) Olympic Air, οι υποψιασμένοι κατάλαβαν τι εμέλλετο να συμβεί -απλώς, δεν περίμεναν ότι θα συνέβαινε τόσο σύντομα. Όταν ο υποτιθέμενος βασικός σου ανταγωνιστής (Aegean) έχει σε εξέλιξη φιλόδοξο πρόγραμμα παραγγελίας μεγάλων αεροσκαφών jet, το να αγοράζεις εσύ μικρομεσαία ελικοφόρα δεν δείχνει διάθεση ανταγωνιστική, αλλά μάλλον... συμπληρωματική. Με λιανοντούφεκα δεν αντιμετωπίζεις βαρύ πυροβολικό, άρα προφανώς έχεις ως ανομολόγητο στόχο να ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΕΙΣ στις τάξεις του "εχθρού".

Τι θα μείνει, λοιπόν, για να θυμόμαστε από την όλη -άκρως περιπετειώδη- ιστορία της ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής", με την (υποτιθέμενη) αίσια κατάληξη;
-Τις... πατριωτικές κορώνες του μεγαλοραντιέρη Βγενόπουλου, που ούτε λίγο, ούτε πολύ προσπαθούσε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι μπήκε στην κούρσα της διεκδίκησης "για την Ελλάδα, ρε γαμώτο".
-Την αντίδραση του Βασιλάκη της Aegean, που προσπάθησε (δήθεν) να μπλοκάρει την πώληση της ΟΑ στη MIG (με την υποστήριξη της Ντόρας, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα). Κάτι που, τελικά, αποδεικνύεται ότι ήταν όπως τα... συνήθη "ναζάκια" των ερωτευμένων.
-Τις διθυραμβικές δηλώσεις του Καραμανλή και του Χατζηδάκη, που επαίρονταν ότι... πρόταξαν τα στιβαρά τους στήθη και δεν ενέδωσαν στις απειλές της Aegean, προκειμένου να...διασφαλίσουν τον ανταγωνισμό.

Ποιος ήταν ο μεγάλος κερδισμένος; Μα φυσικά, για μια ακόμη φορά, ο ΑΡΧΙΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΣ Βγενόπουλος. Όπως τότε με τον ΟΤΕ. Περίπου ο ίδιος αριθμός μηνών είχε περάσει από τότε που τον αγόρασε μέχρι που τον πούλησε στη Deutsche Telekom.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα; Ανταγωνισμός στην Ελλάδα: δεν άκουσα... πώς είπατε;... ορίστε;... συγγνώμη κύριε, ποιος είστε;

Και, βέβαια, εν κατακλείδι:
"...ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφτ
ξανάσμιξαν πάλι και φτιάξανε τραστ..."

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος18/2/10 23:08

  Την απορρόφησε η Aegean τελικά.
  @αλλενάκι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος25/7/10 10:46

  Ρε αυριανιστή, τι είναι αυτά που γράφεις? Το ΠΑΣΟΚ βούλιαξε την Ολυμπιακή διορίζοντας ένα ολόκληρο στρατό κομματικών ημετέρων. Το κράτος επιβαρυνόταν ή όχι με πολλά εκατομμύρια για να συντηρεί τον ( πρώην) εθνικό αερομεταφορέα? Το τεράστιο έλλειμα του δημοσίου με αυτόν τον τρόπο δε δημιουργήθηκε και του οποίου τις συνέπειες θα πληρώνει για δεκαετίες ο ελληνικός λαός? Ο Βγενόπουλος εξασφάλισε ή όχι τις θέσεις εργασίας χιλιάδων πρώην κρατικοδίαιτων υπαλλήλων, που υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες θα ήταν απολυμένοι? Εντάξει, η τιμή των εισιτηρίων θα αυξηθεί, αλλά για στάσου μία στιγμή. Εγώ έχω ταξιδέψει όλες και όλες 3 φορές στη ζωή μου με αεροπλάνο. Εσύ πόσες φορές έχεις ταξιδέψει? Γιατί, αν ταξιδεύεις συχνά, αποκλείεται να είσαι φτωχός ή έστω μ ικρομεσαίος. Οι φτωχοί ταξιδεύουν σπάνια με αεροπλάνο, ενώ στους πλούσιους είναι αδιάφορη η τιμή του εισιτηρίου.
  Όσο για τους κατοίκους των νησιών, υπάρχει και το πλοίο της γραμμής

  ΑπάντησηΔιαγραφή